Iver Heath / Buckinghamshire

Fraser Brown MacKenna Architects have secured planning consent for fifteen new homes at Grosvenor Close in Iver Heath, Buckinghamshire, for London & Quadrant.

The fifteen new homes (for shared-ownership and private sale) replace Mead House – a sheltered housing scheme which has become vacant. The building proved uneconomic to convert to larger family homes and will be demolished.

Our design retains ten existing homes on the site and re-aligns Grosvenor Close to ensure the new development respects neighbouring properties and the mature trees which line the site.

The new houses are arranged in terraces. Four two bedroom homes are located at the junction with Slough Road. These two storey buildings have a distinctive steep pitched roof reflecting the adjoining properties and are carefully orientated to ensure windows do not overlook adjacent properties.

Eleven three bedroom townhouses, three storeys in height are set either side of the realigned Grosvenor Close. Each house has a generous private garden. Expressed in a clean, crisp and contemporary way, the new homes are built from materials that draw on the existing local context.

The homes have a generous open plan and dual aspect living space ensuring residents can see through the ground floor, helping to provide a sense of activity and passive surveillance over the road. The energy efficient homes will be constructed using a highly insulated envelope to reduce energy demand, with renewable energy generation including PV panels on the roof. Additional planting will help break up areas of car parking. All gardens will be provided with rainwater recycling facilities.

Each property is bounded to the front by a part brick, part metal railing wall to provide a clear distinction between private and public. The railings allow planting to grow through, greening the appearance of the street whilst rubbish bins are contained within small brick faced, timber gated enclosures to each front garden. Utility meters are housed in covered recesses to the external wall of each house. Both of these devices help to keep these necessary but unattractive services hidden from view.

Other technical challenges faced included negotiating a SUDS approach for a location that has poor soakaway capabilities and no local surface water drainage infrastructure. Working with the local planning, flood officers and our consultant team, we were able to find a solution that satisfied both the statutory authorities and Thames Water. The development will also re-aligned an adopted highway, involving more extensive consultation with Highways.

The scheme received planning approval from South Buckinghamshire District Council in February 2020.

WordPress developer @whoisandywhite